2019-11-05 19:40:00

Pod kišobranima do „knjiškog moljca“

    Zahvaljujući organizaciji školske i gradske knjižnice, učenici V.c razreda na Satu razrednoga odjela 5.studenoga 2019. posjetili su Narodnu knjižnicu Otočac.

Aktivnost je upriličena u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

 

Zahvaljujući organizaciji školske i gradske knjižnice, učenici V.c razreda na Satu razrednoga odjela 5.studenoga 2019. posjetili su Narodnu knjižnicu Otočac. Aktivnost je upriličena u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

       

Uz lagani ritam romona kiše, ispod šarenih kišobrana, vesela skupina učenika krenula je krilaticom „Ritam čitanja“, u usvajanje čitalačkih navika.

„Što je to knjiški moljac?“ učenici su s vrata pitanjem iznenadili knjižničarke.

Bio je to odlično pitanje za uvod u predavanje koje je održala ravnateljica Jadranka Prša. Kako prepoznati čitatelja u sebi? Što je ritam čitanja? U koji svijet uranjamo čitanjem? Predavačica je odgovarajući na pitanja objasnila učenicima kako se snaći u mnoštvu naslova i zadovoljiti svoj čitalački ukus .

       

A kojim sve osjetilima doživljavamo knjigu u igri zatvorenih očiju, pokazala je učiteljica. Spoznali smo da stare knjige imaju hrapave korice i poseban miris odstajalog papira, a nove su glatke, čvrste, oštrih rubova i stranica s mirisom ljepila.

U nastavku predavanja iskoristili smo trenutak za animiranje Dramske skupine „Mali čakavčići“. Predavačica je otvorila ormar u kojem se nalazi zavičajna zbirka i pokazala nam naslove zavičajnih pisaca. Nismo propustili priliku zamoliti predavačicu, autoricu zbirke čakavskih pjesama, da nam barem jednu pročita. Nakon pročitane pjesme zajednički smo „odčakali“ dramsku etidu i u dinamičnom ritmu završili svoj posjet.

                                     

„A što je s „knjiškim moljcem“, nismo ga vidjeli?

„Dragi učenici „knjiški moljac“ je u vama, on će vas navesti na čitanje“, odgovorila nam je učiteljica.

Hm…što bi to značilo, počeli smo se češkati i tražiti moljca…

 

Dragocjenka Bilović

 


Osnovna škola zrinskih i frankopana Otočac