2020-02-28 11:54:54

LORA - Posjet OPG-u Bogdanić

U sklopu provedbe projekta održivog razvoja LORA – Mali poduzetnik se krije u meni, učenici 6.a razreda zajedno s učiteljicama Tatjanom Vološen-Devčić i Matejom Posavi, posjetili su OPG Bogdanić koje se nalazi nedaleko naše škole. Cilj posjeta bio je upoznati se s nekim od autohtonih biljaka koje se uzgajaju u našem kraju te utjecati na razvoj stava da se vlastitim radom može uspjeti i od njega živjeti.

Domaćica Helena Bogdanić dočekala nas je i provela svojim obiteljskim gospodarstvom. Iznenađujuće lijepo i smisleno uređeno gospodarstvo učinilo je naš posjet ne samo korisnim, već ugodnim i zanimljivim. Upoznali smo se s nekim autohtonim biljkama našeg kraja, njihovim uzgojem, ljekovitim svojstvima koje imaju te iskoristivosti istih u proizvodnji hrane i kozmetike. Dobili smo i pokoji savjet – koje biljke iskoristiti za proizvodnju sapuna, ali to vam ovom prilikom nećemo otkriti. Bit će to iznenađenje u sapunima. Između ostalog, naučili smo što je kultiviranje, što su hibridi, ekološki proizvodi, pesticidi i sl.

      

Razgledali smo i prostorije za preradu voća i izložbeni prostor s mnoštvom različitih staklenki s okusima našeg kraja. Kušali smo sok od kadulje i sir od dunje, a čistu desetku domaćica je dobila za energetske pločice s kojima smo se zasladili.

I tako se znanja i iskustva koja stječemo ovim projektom dalje nadograđuju.

                                                                            Mateja Posavi

                                                                 Ravnateljica Jasminka Devčić


Osnovna škola zrinskih i frankopana Otočac