2020-11-15 19:49:00

Sudjelovanje na natjecanju Dabar 2020.

Ove školske godine u Republici Hrvatskoj po peti put organizirano je i provedeno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Dabar je međunarodno natjecanje koje promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, učenicima i široj javnosti, a pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga “Suradnici u učenju” , Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje se provodi u online okruženju, rješavanjem niza izazovnih zadataka kojima se potiče razvoj računalnog razmišljanja.  Natjecanje se održavalo od 9. - 13. studenoga na CARNet-ovom sustavu za učenje na daljinu. Ove školske godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, učenicima je omogućeno da sustavu za natjecanje pristupaju iz vlastitog doma. Na natjecanju je ukupno sudjelovalo više od 36000 učenika od 1.-8. razreda osnovne škole te učenika srednje škole.        

                                      

Ove školske godine na natjecanju je sudjelovao ukupno 41 učenik 4.-8. razreda Matične škole i PŠ Švica. Učenici su se natjecali u kategorijama MiliDabar (6 učenika), KiloDabar( 12 učenika) i MegaDabar (23 učenika). Učenike su za natjecanje pripremali učitelji informatike Ivana Rožić Dubravčić, Valentina Pajdaković, Mišo Gladović i i Martina Jurković.

Učitelji i učenici koji sudjeluju na natjecanju obavezni su poštivati Etički kodeks natjecanja sve do trenutka zatvaranja natjecanja. Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju ostvarili su pravo na digitalnu značku i Diplomu koju mogu preuzeti iz sustava za natjecanje. Svim natjecateljima zahvaljujemo na interesu i uloženom trudu te čestitamo na postignutom rezultatu. 

Više o provedbi natjecanja dostupno je na službenim stranicama natjecanja učitelji.hr  i Dabar 2020.

Svim učenicima koji se žele okušati u rješavanju sličnih zadataka i pripremati za natjecanje sljedeće školske godine, predlažem sljedeće sadržaje: Pseudodabar, Vježbalište i knjižice s riješenim zadatcima s prošlogodišnjih natjecanja: Dabar 2019., Dabar 2018. , Dabar 2017. i Dabar 2016. .

                       Dabar je više od natjecanja, Dabar je izazov!

                                                       koordinator za provedbu natjecanja:                                                                                            Valentina Pajdaković


Osnovna škola zrinskih i frankopana Otočac