2021-02-24 16:30:00

Dan ružičastih majica

Posljednja srijeda u mjesecu veljači posvećena je prevenciji vršnjačkoga nasilja. Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) u Hrvatskoj se počeo obilježavati 2017. godine nakon što je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom posljednju srijedu u veljači proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkoga nasilja. 

Ideja je potaknuta od strane Centra za edukaciju i prevenciju nasilja. Da bi se razvila svijest o postojanju vršnjačkoga nasilja, i ove godine je cijela Hrvatska 24. veljače odjenula ružičasto.

         

Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac Dan ružičastih majica je obilježila održavanjem radionica i predavanja. Školska psihologinja Ivana Lemut je održala radionicu za učenike petih razreda o prevenciji nasilja u sklopu projekta Različitim koracima do jednakosti – 5 koji provodi Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH). Školska liječnica, doktorica Sandra Soldo Brkić, je održala predavanje za učenike osmih razreda na temu vršnjačkog nasilja i prevencije nasilja nad djecom. Školska pedagoginja Inka Turković je zajedno s učenicima šestih razreda tijekom prošlog tjedna izrađivala plakate na temu vršnjačkog nasilja, a uz podršku razrednice 6.c, Dragocjenke Bilović, koja je i u nastavu Hrvatskog jezika integrirala sadržaje vezane za Dan ružičastih majica kroz izradu plakata.

        

Učenici viših razreda su na satu Likovne kulture nacrtali crteže s porukama protiv nasilja, a razrednici su Sat razrednog odjela posvetili Danu ružičastih majica. Učenici i djelatnici Škole su odjenuli ružičasto i na taj način dali svoj doprinos.

Nasilje ne smije i ne može biti način života!

Fotogalerija


Osnovna škola zrinskih i frankopana Otočac