2021-03-02 19:25:03

Godina čitanja

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. proglasila nadolazeću 2021. kao Godinu čitanja. Tijekom 2021. kroz mnogobrojne manifestacije i aktivnosti poticat će se čitanje te razvijati svijest o njegovoj važnosti.

                  

Školska knjižnica Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac će se realizacijom aktivnosti u obliku radionica za učenike priključiti Godini čitanja. Učenici viših razreda će u sklopu radionica Dječja priča, Hrvatska bajkovnica te Blackout poezija razvijati svijest o važnosti svakodnevnog čitanja, postajati pjesnici i pisci na jedan dan, a s ciljem da usvoje čitateljske navike i razviju kritičko mišljenje. Učenici nižih razreda će čitanjem omiljenih bajki sudjelovati u kreiranju izložbe kojom će se predstaviti slavni likovi dječje književnosti. Tijekom 2021. na stranicama školske knjižnice objavljivat će se preporuke za čitanje kojima će se učenike motivirati za čitanje u slobodno vrijeme.

            Zašto je čitanje važno? Čitanjem razvijamo kritičko mišljenje, emotivnu inteligenciju, kreativnost, opću kulturu, bogatimo rječnik i postajemo pismeniji. Godina čitanja je izvrsna prilika da se vratimo knjigama kao izvorima znanja. 

 „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.“

                                  Školske knjižničarke, Maja Brajković i Silva Orešković


Osnovna škola zrinskih i frankopana Otočac