2021-04-14 15:02:54

Dan hrvatske knjige / Svjetski dan knjige i autorskih prava

Mjesec travanj slavi hrvatsku, ali i svjetsku knjigu. Dva značajna datuma, jedan za drugim, podsjećaju da moramo slaviti svoju, ali i svjetsku, pisanu riječ. 22. travnja 1501. godine Marko Marulić je u Splitu dovršio Juditu, svoj glasoviti ep.

     

         Kao sjećanje na taj važan događaj hrvatske književnosti, a odlukom Hrvatskoga sabora, datum 22. travnja je proglašen Danom hrvatske knjige. Od 1997. godine se kroz brojne manifestacije obilježava Dan hrvatske knjige. Dodjelom književnih nagrada Judita, Davidias i Slavić potiče se razvoj hrvatske književne baštine te promocija riječi pisane na hrvatskome jeziku.

         Godine 1995. održana je Glavna skupština UNESCO-a na kojoj je donesena  odluka da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Datum 23. travnja je odabran da bi se njime odala počast književnicima Miguelu Cervantesu i Williamu Shakespeareu koji su 22. i 23. travnja godine 1616. preminuli. U sklopu Svjetskog dana knjige i autorskih prava svake se godine održava manifestacija Noć knjige. U Hrvatskoj se ona ove godine obilježava i kao dio Godine čitanja, a tematski je posvećena ljekovitoj moći knjiga. Pandemija koja nam ugrožava zdravlje duboko utječe i na psihosocijalni razvoj čovjeka. Udaljavajući se da bismo jedni drugima sačuvali zdravlje, pokušajmo pronaći lijek na stranicama knjiga. Riječi mogu biti utjeha, ali i odgovor na pitanja koja nas svakodnevno proganjaju. Također, među knjiga pronađite i dobro društvo kada ste usamljeni (ili zbog bolesti izolirani), a Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježite čitanjem jedne knjige iz fonda hrvatske ili svjetske literature.

Tamo gdje postoji nada, postoji i život. Ona nas puni svježom hrabrošću i ponovno nas čini jakima.“ (citat iz Dnevnika Anne Frank)

                Školske knjižničarke, Maja Brajković i Silva Orešković


Osnovna škola zrinskih i frankopana Otočac