preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Škole

e-Škole

ednevnik

 

pet za net

 

logo portal za skole

logo lms carnnet

logo carnet

 

 

logo suradnici

edu hr logo

 

 

 

cert logo

google logo

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2011.

Ukupno: 865763
Danas: 5

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) od 1992. godine 10. listopada obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Na taj način želi se potaknuti i naglasiti važnost ulaganja u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost unaprjeđenja mentalnog zdravlja.

Promicanje mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja uključuje aktivnosti i ponašanja koja optimiziraju dobrobit osobe i pojedinca putem povećanja znanja o mentalnom zdravlju, smanjenja stigme i poboljšanja stava prema traženju pomoći.

Stigma, mitovi i zablude povezane s mentalnim poremećajima ili općenito problemima mentalnoga zdravlja negativno utječu na svakodnevni život osoba koje proživljavaju probleme mentalnog zdravlja što može voditi diskriminaciji i uskraćivanju čak i najosnovnijih ljudskih prava.


Što je mentalno zdravlje?

Svjetska zdravstvena organizacija definira mentalno zdravlje kao „stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici“ (prema WHO, 2004.). Iz definicije zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije, koja kaže kako je “zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“, vidljivo je da nema zdravlja, ako nema mentalnog zdravlja. Opće zdravlje, a tako i mentalno zdravlje preduvjet je i temeljna odrednica kvalitete života.

Osoba dobrog mentalnog zdravlja je zadovoljna, pozitivna, dobro sa sobom, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je na svom radnom mjestu, doprinosi zajednici, ima osobni kapacitet da se nosi sa životnim teškoćama i stresovima koji su sastavni dio svakog životnog puta. Mentalno zdrava i stabilna osoba može se suočiti s raznim izazovima, a da pri tom nije ozbiljno ugrožena njezina psihološka dobrobit.

Dobro mentalno zdravlje obuhvaća različite aspekte osobne (subjektivne) dobrobiti: emocionalnu dobrobit (osjećaji), psihičku dobrobit (pozitivno funkcioniranje), društvenu dobrobit (odnosi s drugima i prema društvu), tjelesnu dobrobit (tjelesno zdravlje)
te duhovnu dobrobit (smisao života).

Kako očuvati mentalno zdravlje?

  1. Razvijaj zdrave životne navike i stilove te biraj zdrav život koji uključuje zdravu prehranu, fizičku aktivnost i kvalitetne odnose sa drugima (prvenstveno u obitelji, s prijateljima, ali i na radnom mjestu). Zdravi životni izbori su prva generalna, sveobuhvatna zaštita zdravlja, a ovise o nama samima!
  2. Ukoliko  imaš loše ili teške odnose s drugima koji te opterećuju, ukoliko teže komuniciraš s drugim ljudima, uključi u razne dostupne radionice, predavanja, psiho edukacije koje vode stručnjaci. Uvijek je dobro i pravo vrijeme da naučimo bolje razumjeti sebe i druge, bolje komunicirati s drugima, bolje zastupati sebe i da gradimo ukupno bolje odnose koji za nas imaju zaštitnu funkciju!
  3. Prepoznaj vlastite teškoće i smetnje, posebice kada imaš osjećaj da te teškoće preplavljuju i da se ne možeš s njima sam nositi. Savjetuj se sa svojim liječnikom i koristi psihološke usluge stručnjaka u zajednici.

 

Literatura:

Antolić, B., Novak, M. (2016). Promocija mentalnog zdravlja: Temeljni koncepti i smjernice za roditeljske i školske programe. Psihologijske teme, 25, 317-339.

Ajduković, M., Bacinger-Klobučarić, B., Božičević, B., Brlas, S., Gulin, M., Lukić Cesarik, B., Ljubešić, M., Mesić, M., Mikuš, Lj., Nazor, M., Pantić, Z., Tuftan, P., Uranija, A. (2010). Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja. Zavod za javno zdravstvo ''Sveti Rok'' Virovitičko-podravske županije.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Lemut   datum: 9. 10. 2020.

 

Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. 

Detaljnije informacije dostupne su putem sljedeće poveznice


Kalendar rada

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
CARNet
03.12.2021. 16:41
Uspješno provedena NATO međunarodna kibernetička vježba – Cyber Coalition 2021
Najveća NATO vježba u području kibernetičke obrane ,,Cyber Coalition 2021" provedena je, u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformacije (ACT), od 29. studenoga do 3. prosinca 2021. godine na više desetaka lokacija u zemljama ... The post Uspješno provedena NATO međunarodna kibernetička vježba – Cyber Coalition 2021 appeared first on CARNET.

30.11.2021. 13:17
CARNET sudjeluje u NATO međunarodnoj vježbi ,,Cyber Coalition 2021"
Vlade, državne institucije, organizacije i kompanije u svojem djelovanju sve više koriste kibernetički prostor što dovodi do većeg rizika od hakerskih napada. Upravo se hakerski napadi danas smatraju najvećom prijetnjom ... The post CARNET sudjeluje u NATO međunarodnoj vježbi ,,Cyber Coalition 2021" appeared first on CARNET.

preskoči na navigaciju