preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Škole

e-Škole

ednevnik

 

pet za net

 

logo portal za skole

logo lms carnnet

logo carnet

 

 

logo suradnici

edu hr logo

 

 

 

cert logo

google logo

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2011.

Ukupno: 900930
Danas: 105
Vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana matematike i Dana broja Pi

Međunarodni Dan matematike i Dan broja Pi obilježava se 14. ožujka. Obilježavanje Međunarodnog Dana matematike i Dana broja Pi  je jedna od aktivnosti koje su planirane školskim projektom Kreativnost i tehnologija u prikazu matematičkih tema. Tom prigodom u holu škole postavljena je izložba učeničkih radova koji su nastali tijekom školske godine.


Učenici 5., 6. i 7. razreda, pod mentorstvom učiteljica Anamari Rogić i Sandre Matasić Kostelac, pripremili su plakate koji prikazuju zanimljivosti i povijesne činjenice o broju Pi, poznate hrvatske i svjetske matematičare i njihov doprinos znanosti, plakate Matematičke mozgalice i Matematički strip kojim su na kreativan način prikazali zanimljive priče u kojima matematika igra glavnu ulogu. Učenici  su izradili i kreativni uradak koji nas podsjeća da je Dan broja Pi ujedno i  datum rođenja  jednog od najvećih fizičara Alberta Einsteina.

    

    

Učenici 8. razreda, pod mentorstvom učiteljice Valentine Pajdaković, izrađivali su Pitagorino stablo i Trokut Sierpinskog  kao primjere fraktalnih objekata te Moj kalendar.

Fraktal ima svojstvo samosličnosti, tj. svaki njegov dio sliči samome sebi bez obzira na to koji dio promatrali i koliko ga puta uvećavali. Trokut Sierpinskog jedan je od najjednostavnijih primjera fraktala. Opisao ga je poljski matematičar Wacław Sierpiński (14.3.1882.-21.10.1969.) čiji rođendan slavimo također na Međunarodni dan matematike. Rad koji smo izložili nastao je suradničkim aktivnnostima svih učenika 8. razreda. Svaki učenik izradio je jedan trokut, svi trokuti organizirani su na način da čine isti takav trokut u uvećanoj dimenziji.

                    

Pitagorino stablo je fraktal koji nastaje kad nad stranicama pravokutnoga trokuta nacrtamo kvadrate te isti geometrijski obrazac ponavljamo unedogled.

               

Pozivamo vas  da pogledate zanimljivu galeriju učeničkih radova.

                                              Galerija radova 

Radovi na temu Moj kalendar sadrže aritmetičke zadatke s operacijama potenciranja i korjenovanja, koji za rezultat imaju određeni datum u mjesecu, uz prigodno likovno i estetsko oblikovanje. 

  Moj kalendar  
 8.a 8.b 8.c
           

Neki od ciljeva projekta Kreativnost i tehnologija u prikazu matematičkih tema su razvijanje interesa učenika prema matematici, primjena matematike u svakodnevnom životu i umjetnosti, dizajnu i drugim područjima ljudske djelatnosti. Osim ishoda kurikuluma matematike ovim projektom ostvarujemo i ishode međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj. 

Raznolikost radova i kreativnost koju su učenici iskazali svjedoči o tome da učenici rado sudjeluju u ovakvim aktivnostima, a neke od radova možemo smatrati pravim malim umjetničkim djelima. 

                                                                   voditelj projekta
                                                                Valentina PajdakovićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Valentina Pajdaković   datum: 12. 3. 2022.

 

Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. 

Detaljnije informacije dostupne su putem sljedeće poveznice


Kalendar rada

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Školska knjižnica

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
preskoči na navigaciju