preskoči na sadržaj
Geografica ZFO - Geografska grupa

Geološka radionica za šumarske tehničare

U sklopu predmeta Pedologija šumarski tehničari uče o postanku, sastavu i starosti stijena. Svoja znanja su proširili na geološkoj radionici proučavajući stijene našeg užeg i šireg zavičaja, a koje se nalaze u našoj Geološkoj zbirci.

  :: opširnije :: 


objavio: Ines Marković  datum: 25. 10. 2016. 11:12

Svjetski tjedan Svemira (World Space Week) Vijest ima dokument u privitku

Svjetski tjedan Svemira (World Space Week) je manifestacija koja se obilježava svake godine u razdoblju od 4. do 10. listopada. 

U našoj školi će se obilježiti predavanjem koje će se održati 3.10.2016. u PŠ Ličko Lešće (2. i 3.sat) i MŠ Otočac (5. i 6. sat).

Predavanje na temu Međunarodna svemirska stanica (International Space Station (ISS)) , održat će predstavnik World Space Week Asocijacija (WSWA), gospodin Goran Nikolašević.

  :: opširnije :: 


objavio: Ines Marković  datum: 27. 9. 2016. 09:00

Odysseus II contest - 2016 International Winners

 

The 2016 Odysseus contest winners were announced on the 8th of July in the award ceremony, which took place at the Euro Space Centre in Belgium.

In the Junior Skywalkers category  the picture “Into the space by rocket” by Ivan Rubčić from Croatia, was voted as the best by the Odysseus Community.  In the Senior Skywalkers the picture “La vie dans l’univers”by Baris Bilici from France won the first prize. Finally, the picture “A civilization that has developed a very high technological standard!!!”, by Menelaos Raptis, from Greece, got the most votes in a public voting process through facebook.   All Skywalkers winners will receive an iPad for their achievement.

http://www.odysseus-contest.eu/about/winners/

                                             

          

  :: opširnije :: 


objavio: Ines Marković  datum: 26. 7. 2016. 12:42

Odysseus II Contest

Završilo je ocjenjivanje radova u skupini Skywalkers i proglašeni su nacionalni pobjednici.

Hrvatska:

U skupini Senior Skywalkers: Linda Terzić

U skupini Junior Skywalkers: Ivan Rubčić, učenik 2.razreda PŠ Ličko Lešće

Na poveznici su svi nacionalni pobjednici:

Skywalkers National Winners 2016 

  :: opširnije :: 


objavio: Ines Marković  datum: 21. 6. 2016. 08:52

ODYSSEUS II

Učenici 2.,4.,5. i 6. razreda PŠ Ličko Lešće sudjeluju u paneuropskom natjecanju ODYSSEUS II u skupini Početnici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ines Marković  datum: 31. 3. 2016. 19:32
 


Geološka grupa ZFO


     Geološka grupa ZFO

Cilj izvannastavnog programa geološke grupe je popularizacija geologije kao nauke koja proučava nastanak, građu i dinamiku Zemlje od njenog postanka pa do današnjih dana. Učenici će naučiti kako stijene nastaju, troše se i preobražuju, koje vrste stijena postoje i kako ih možemo prepoznati. Geologija ne proučava samo stijene već otkriva i ležišta vode i mineralnih sirovina, a geolozi sudjeluju u  njihovom iskorištavanju i eksploataciji. Geolozi su istraživači koji pomoću stijena u sadašnjosti otkrivaju prošlost Zemlje i nastanak života na njoj.

O geologiji

Geologija je znanost o građi, dinamici i razvitku Zemlje.

Ima tri tematske skupine:

   -opća ili fizička geologija,

  -stratigrafska ili historijska geologija

   -regionalna geologija s geotektonikom.

Opća geologija bavi se strukturom i dinamikom Zemlje kao cjeline. Grane opće geologije su tektonika, hidrogeologija i inženjerska geologija. Stratigrafska geologija daje prikaz glavnih stupnjeva razvitka Zemlje, od njezina postanka kao samostalnog svemirskog tijela do danas. Regionalna geologija raščlanjuje Zemlju na pojedine zaokružene regije: kontinente, oceane, gorske sustave, rudne pojaseve, kopnene vodene bazene i druge cjeline.

Geološke discipline povezane su s prirodnim znanostima izvan geološkog okvira: fizikom, kemijom i biologijom. Rezultati geoloških istraživanja omogućuju cjelovito upoznavanje prostora u kojem živimo, a koriste se gotovo u svim segmentima života. Poznavanje geološke građe terena vrlo je važno u graditeljstvu: kod temeljenja građevina, iskopa podzemnih građevina, građenja cesta i željezničkih pruga, brana i akumulacija, vodoopskrbe, gradnje luka i marina i sl. Za pravilan odabir temeljenja građevina važno je detaljno poznavanje sastava tla i stijena i njihovih fizičko-mehaničkih značajki.

Uz to, iz Zemlje dobivamo mineralne sirovine za graditeljstvo, kao što je arhitektonski i tehnički kamen.Poznavanje geološke građe nekog područja i geodinamičkih pojava u njemu, izuzetno je važno i u zaštiti okoliša.


GEOLOŠKA ZBIRKA OŠ ZRINSKIH I FRANKOPANA - postavljena 6. ožujka 2013.godine

Zbirka se koristi u nastavne svrhe i to kao dopuna u nastavi iz geografije koja obrađuje i geološku građu Zemlje. Smještena je na samom ulazu u školu i tako dostupna učenicima, roditeljima i svim zainteresiranim građanima da se upoznaju s geološkom građom njihove županije, što do sada nisu imali prilike nigdje vidjeti. 


 ŠK.god.- 2014./2015.

Aktivnosti grupe u prvom polugodištu su vezane za svemir i postanak Zemlje kao planeta. Nakon upoznavanja s teorijama postanka svemira ( kroz radionice i prezentacije), posjetili smo Astronomski centar u Rijeci i sudjelovali na WSW - World Space Week http://www.worldspaceweek.org/


  Šk.god.- 2015./2016.

Zbog velikog interesa učenika, ove godine izvannastavna geološka grupa okuplja učenike PŠ Ličko Lešće. U Geološko - geografskoj grupi Ličko Lešće obuhvaćeni su učenici 5.,6. i 7. razreda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Ines Marković
31. 10. 2015. 19:02


e-Škole

e-Škole


Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

RSS Reader
CARNet
02.08.2017. 12:50
Poziv na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet priprema provedbu postupka javne nabave za „Nabavu visokodostupnog sustava za upravljanje API pozivima u pilot projektu “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”.

10.07.2017. 13:05
Ministrica Divjak dala podršku projektu e-Škole
Zahvaljujući pilot projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, 151 škola će od jeseni biti spremna za primjenu modernijeg poučavanja koje će obilovati novim sadržajima i mogućnostima, rečeno je danas na predstavljanju dosadašnjih rezultata ovog projekta kojeg provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.


Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje

Časopisi

Roditelji i djeca


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju