preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Škole

e-Škole

ednevnik

 

pet za net

 

logo portal za skole

logo lms carnnet

logo carnet

 

 

logo suradnici

edu hr logo

 

 

 

cert logo

google logo

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2011.

Ukupno: 899324
Danas: 52
 

                                                                  Narod se pozna po jeziku, kao ptica po glasu. 

                                                                                                                                       Stjepan Radić            

DANI HRVATSKOGA JEZIKA 2022.


                                                                  DANI  HRVATSKOGA   JEZIKA

Učenici osmih razreda u završnici obilježavanja Dana hrvatskoga jezika upriličili  su  Jezični dvoboj  i izmjerili znanje, vještine i sposobnosti u igrolikim aktivnostima iz domena poučavanja hrvatskoga jezika.

Dane hrvatskoga jezika ( 11. -17. ožujka 2022.) učenici naše škole obilježili su projektom  Lovac na pogreške i sučeljavanjem u Jezičnom dvoboju.

 U mjesečnom projektu Lovac na pogreške  učenici su izradili tablični rječnik u kojem su bilježili svakodnevne pogreške u pisanju i govorenju, te zapisivali  čakavske riječi koje se često rabe i one koje se rijetko pojavljuju u razgovornom jeziku.

Cilj projekta je osvijestiti potrebu za pravilnom uporabom standardnoga jezika te sačiniti statistički podatak koliko je živih riječi u gackoj čakavici i koje su riječi u ugrozi od odumiranja.

Pravi Jezični dvoboj učenika VIII.a i VIII.b razreda u trajanju od 45 minuta održan je uz poštivanje epidemioloških mjera, u prostoru za više svrha.

Učenici su u nizu igrolikih aktivnosti pokazali svoje znanje, vještine i sposobnosti i pritom se odlično zabavljali.

Aktivnosti

  1. Pogodi hrvatsku riječ prema rječniku Bogoslava Šuleka ( sitnozor, svjetlopis, lučba, solik).
  2. Zamijeni tuđicu standardnom riječju.
  3. Točno/netočno ( Hrvatski pravopis i gramatika).
  4. Brzo čitanje
  5. Pogodi naslov i autora – pantomima.
  6. Vrući stolac – Koji sam ja književni lik?
  7. Pitanja višestrukog izbora iz povijesti jezika.
  8. Pitanja višestrukog izbora iz teorije književnosti.

Učenici su pokazali odličan interes za ovakve aktivnosti, rezultati su bili podjednaki i nitko se niti u jednom trenutku nije zapitao:  Za koliko zvoni?

                                                                                                          Voditeljice

                                                                                      Dragocjenka Bilović, prof.

                                                                                     Mia Bilović Peitel, prof.

 

          

 

 

 

IZLOŽBA LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA


 Izložba literarnih i likovnih radova u čast obilježavanja Dana grada postavljena je na različite teme od povijesti do suvremenosti Otočca. U izložbi su sudjelovali svi učenici škole i znatan dio učitelja.

Izložbu su organizirale i postavile učiteljice Mia Bilović Peitel i Dragocjenka Bilović.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Plaketa Grada Otočca Dramskoj skupini " Mali čakavčići "

Mali čakavčići OŠ Zrinskih i Frankopana dobitnici gradske nagrade

 
Objavljeno: JUČER
 
 
 

OTOČAC – Nije bilo svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Otočca, rekoše da je korona spačila tu sjednicu. A na svečanoj sjednici se uobičajeno dodjeljuju i javna priznanja zaslužnim građanima, ustanovama, tvrtkama, već kome li. Tako je za lanjsku godinu trebala biti dodijeljena plaketa Grada Malim čakavčićima Osnovne škole Zrinskih i Frankopana u Otočcu. No ta prigoda je iskorištena na priredbi koja je održana prije Dana grada u samoj školi.

A zašto su za ovu nagradu predloženi baš Mali čakavčići? Evo ponešto iz obrazloženja predlagatelja, a to je bila Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke, što je u konačnici prihvatilo i Gradsko vijeće na svojoj sjednici u prosincu prošle godine.

Mali čakavčići su osnovani pri Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu 2003. g., dok se uloge voditeljice prihvatila prof. Dragocjenka Bilović, učiteljica hrvatskoga jezika u istoj školi. Uz sve početne muke koje imaju ovakve sekcije, vrijeme je pokazalo opravdanost osnivanja ove sekcije koja ima za cilj poticanje autohtonih govornika gacke čakavštine da od rane mladosti njeguju svoj materinski, odnosno mjesni govor. Jer svi dijalekti hrvatskoga jezika su u zoni ugroženosti i prijeti im lagano nestajanje, čemu doprinosi suvremeni način života, školovanje na standardnomu hrvatskom jeziku, odnosno nesmiljeni utjecaj medija. A mjesni govori su pravo bogatstvo i riznica hrvatskoga jezika. 

Upravo je rad s Malim čakavčićima pridonio da se u okviru nastavnog procesa njeguje gacka čakavština, da učenici pišu radove, da prave skečeve i sudjeluju u raznim priredbama, poput Dana škole, Dana grada i u sličnim situacijama, da nastupaju na Lidrano natjecanjima i pobuđuju zanimanje široke javnosti. Već samo opstojanje ove sekcije toliki broj godina svjedoči o vitalnosti rada i opravdanosti postojanja.

Mali čakavčići su napravili i korak dalje pa je tako pretprošle godine bio organiziran i Mali čakavski simpozij, što se pokazalo uspješno i na zavidnoj razini. Ovaj simpozij je imao tendenciju nastavljanja ove godine, no pandemija koronavirusa onemogućila je takvo što. 

Nadalje, Mali čakavčići su napravili veliki iskorak lanjske godine osmislivši prvi mali čakavski strip pod nazivom Cukričica. Kada se uzme da je sve bilo u realizaciji samih učenika, osmišljavanje priče, pisanje teksta, crtanje, grafička obrada, tada se mora ustvrditi da je to jedna viša edukativna razina svladavanja ne samo izražavanja i dijalekta već i likovnih i informatičkih vještina. Zanimanje za ovaj rad, koji je podržalo i samo Ministarstvo obrazovanja, te zanimanje dijalektološke stručne i znanstvene javnosti svjedoči o razini postignutoga. 

Dodjeljivanje plakete Malim čakavčićima je svakako snažan poticaj za daljnji rad i napredovanje. A Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana veliko priznanje jer se na ovaj način uključila u zaštitu i njegovanje Gackih čakavskih govora s područja Otočca, koji su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

M.K

Dramska skupina "Mali čakavčići" dobitnik je javnog priznanja Plakete Grada Otočca. Nagrada je svečano uručena na svečanosti obilježavanja Dana grada u školi 19.siječnja 2022.

Gradonačelnik Goran Bukovac i predsjednik Gradskog vijeća Tino Ostović plaketu su svečano uručili ravnateljici Jasminki Devčić, prof. i voditeljici dramske skupine Dragocjenki Bilović, prof.                                                        

Svečano obilježen Dan grada

Svečano obilježavanje Dana grada održano je 19. siječnja 2022. u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana Otočac. Za taj dan učenici i učitelji pripremili su izložbu literarnih i likovnih radova koju je otvorio gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. U prigpdnom programu nekolicina učenika pročitala je svoje literarne radove, a učenice osmog razreda Kristina Dujmović i Ana Marković izvele su scensku igru "Ja ću bit gradonačelnica " pod mentorstvom Dragocjenke Bilović, prof. U završnom dijel programa učenici su predstavili vremensku kapsulu u koju su spremljene poruke. Vremensku kapsulu osmislila je i pripremila Danijela Gladović Orešković, prof.

Dan grada Otočca: Svečana priredba u O.Š. Zrinskih i Frankopana predstava o gradonačelnicima - YouTube

Dan grada Otočca: Svečana priredba u O.Š. Zrinskih i Frankopana Bukovac otvorio izložbu - Dan grada Otočca: Svečana priredba u O.Š. Zrinskih i Frankopana predstava učenika - YouTube             

Za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Uz veliki pijetet prema svim žrtvama Domovinskoga rata, posebice na tužno sjećanje dana kada se Vukovar prestao braniti, učenici su na satovima Hrvatskoga jezika različitim sadržajima običježili 18.studenoga 2021.

Kao prigodan spomen učenica Simona Devčić i prof. Dragocjenka Bilović izradole su plakate s pismima vukovarskog branitelja i vukovarske majke.

ISKUSTVENIM UČENJEM U POTRAZI ZA GLAGOLJICOM

Prvi dan jeseni učenici VI.a razreda  proveli su na izvanučoničkom satu u sklopu obrade nastavnih sadržaja o početcima hrvatske pismenosti.

                                     OTKRIVAMO GDJE SE KRIJE GLAGOLJICA U OTOČCU

 

       Učenici smo šestog a razreda i na satu Hrvatskoga jezika sa svojom učiteljicom Dragocjenkom Bilović krenuli smo organiziranu potragu za glagoljicom u Otočcu.

Prvo odredište je bilo Gačanski park hrvatske memorije, drugo crkva Presvetoga Trojstva , a treće Muzej Gacke. No prije susreta  s glagoljicom , neizbježan je bio susret s bližom poviješću pred Spomenikom hrvatskim braniteljima.  Glasnom molitvom i s dubokim pijetetom odali smo počast svim žrtvama Domovinskoga rata, a posebice smo se pomolili za poginulog pripadnika 133.brigade ZNG , djeda jednog učenika iz našeg razreda.

 Djede, hvala Ti, znamo što nam je činiti, sretan ti Dan brigade!

Ozareni domoljubljem, skoro smo  i zaboravili na glagoljicu, no na samo nekoliko koraka od Spomenika,  ušetasmo  u Gačanski park hrvatske memorije gdje nam je dobrodošlicu poželio jedan gospodin. Riječ je književniku i povjesničaru Milanu Kranjčeviću koji nas je upoznao s davnim glagoljskim knjigama koje su vezane uz naš zavičaj. Saznali smo nešto što ne piše u našim udžbenicima, opipali smo slova i naučili o povezanosti glagoljske azbuke s povijesnim osobama na kamenim skulpturama.

Od gospodina Kranjčevića, dobili smo barem tri nove spoznaje o glagoljici koje nismo znali.

Zatim nas je učiteljica poslala da zavirimo u crkvu i otkrijemo ima li tamo tragova glagoljice. Ponosno smo dotrčali s informacijom da na ambonu  na glagoljici piše: U početku bijaše riječ.

Usput smo se međusobno hvalili tko je najviše slova prepoznao. Hvaliti se nije lijepo, ali kada se hvališ znanjem, onda je to pun pogodak.

Zadovoljno smo krenuli na naše treće odredište, u Gacko pučko otvoreno učilište. Otvorivši velika drvena vrata u predvorju nas je dočekala kustosica Muzeja Gacke i suočila, oči u oči s Bašćanskom pločom. Ona mala sličica iz udžbenika pretvorila se u ogromnu ploču s uklesanom glagoljicom. Nismo mogli vjerovati da je toliko velika i toliko stara. Saznali smo kako i kada je ploča stigla u Otočac, saznali smo što je odljev i vidjeli svaku pukotinu tog dragocjenog kamena naše povijesti.

Naših 45 minuta je brzo isteklo i bi nam žao što nemamo blok- sat. Ostalo je još puno toga što smo željeli vidjeti. No, povijest neće pobjeći do  našeg sljedećeg izvanučioničkog sata.

Neće nam biti  problem napisati domaću zadaću. Stekli smo iskustvo koje ćemo sa zadovoljstvom zabilježiti.

U Gačanskom parku hrvatske memorije   

   Ulicama grada prvog dana jeseni

 

 Dragocjenka Bilović, prof.          

   

Županijsko stručno vijeće 28.lipnja 2021.

Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika Ličko-senjske županije

Vijeće je održano 28.06.2021. s početkom u 10:00 sati na platformi Microsoft Teams

Teme

1. Obrada stripa u nastavi hrvatskoga jezika; Obrada futura 

Predavač: Debora Lukac, prof.

2. Koraci do stvralačkog prepričavanja

Predavač: Tomislav Vukelić, dipl. uč. razredne nastave

3. Marko Marulić u osnovnoj školi

Predavač: Mia Bilović Petel, prof.

4. Digitalna slikovnica kao motivacija za cjelovito čitanje djela

Predavač: Renata Milković Domazet, prof.

5. Digitalne animacije: izrada stripa, videouradak djela za cjelovito čitanje

Predavač: Dragocjenka Bilović, prof.

Učitelji su upoznali interaktivnu metodu za obradu stripa i futura, upoznali nove metode za stvaralačko prepričavanje, pogledali digitalnu slikovnicu prema pričama Ivane Brlić Mažuranić, dobili prijedloge za poučavanje Marka Marulića od 5.-8.razreda, pogledali digitalnu inačicu čakavskoga stripa, pogledali prezentiranje djela za cjelovito čitanje i videoigrokaz na primjeru romana "Konrad ili dijete iz limenke.

Aktivnosti Dramske skupine "Mali čakavčići"

                                                 Dramska skupina "Mali čakavčići"

U protekloj online školskoj godini Dramska skupina "Mali čakavčići" uključila se u više projekata na nacionalnoj razini. S obzirom da javni nastupi nisu bili mogući, učenici su se ustremili na aktivnosti realno izvedive u novonastalim okolonostima.

Naziv skupine "Mali čakavčići"koja dugi niz djeluje u našoj školi, simboličan je pripomenak na poziv na čuvanje zavičajne riječi, no skupina se nije ograničila samo na čakavski govor već radi s tekstovima, riječima i djelima na materinskom i standardnome jeziku.

Učenici najviše vole scenske nastupe, ali su se s jednakim zanimanjem uključili i u virtualne animacije pokazujući svoje inovativne i kreativne talente.

Najveći ponos skupine je gackočakavski strip "Curica" u koju je utkano puno vremena, kreativnosti i truda. "Cukrica " je svojevrstan manifest i jamstvo kako se timskim radom od literarnog junaka može postati poduzetnik koji ima svoj brend i kvalitetu na tržištu. "Cukrica" ostaje generaciji svjedok vremena na predziđu tradicije i suvremenosti.

Valja napomenuti da dramska skupina blisko surađuje s lokalnom zajednicom, posebice Katedrom Čakavskoga sabora pokrajine Gacke. S obzirom da s udrugom imamo dodirnih točaka po pitanju jezika, tradicije i kulture, osnovali smo izvanškolsku Sekciju "Mali čakavčići" pod pokroviteljstvom Katedre. Na tom tragu Katedra se pokazala kao pouzdan partner u osmišljavanju i realizaciji ideja kada zatreba povijesnih izvora, praktičnih savjeta i jezičnoga iskustva.

 

           

                      Viseočestitka za Dan škole

Za  Dan škole učenici Vi.c razreda Simona Devčić, Lana Marić, Karlos Majetić i Matija Cvitković, snimili su videouradak na temu iz književnoumjetničkog djela  "Konrad ili dijete iz limenke". Djelo je prezentirano ulaskom u glavne likove i scenskom adaptacijom mjesta radnje. Cilj videočestitke bio je pobuditi učenike na čitanje i prenijeti poruku o savršenosti, različitosti i toleranciji što je ova skladna skupina uspješno realizirala.

 

                                   

                          RADIOIGRA NA ŠKOLSKOM RAZGLASU

 U povodu obilježavanja Dana škole 28.05.2021. treći školski sat upriličena je zabavna radioigra u kojoj su učenici na školskom razglasu ponudili zabavne minute. U dijaloškom obliku pročitan je strip "Cukrica", ispričano nekoliko viceva iz školskog života i pročitana čestitka učenika prvašića Maksimilijana Kreme. Čestitka je pročitana i na engleskom jeziku što je izazvalo veliko oduševljnje prema najmlađem recitatoru naše škole. U radioigi sudjelovale su učenice VII:b razreda: Kristina Dujmović, Dolores Dunković, Ana Marković, Marta Fajdetići učenik VI.c razreda Luka Špoljarić. Učenice su predstavile prvi strip učenika naše škole i najavile podjelu stripa svim učenicima i učiteljima.

 

                           

 

 

                                                                                       

 

 

 

                                             GOSTOVANJE NA HRO

 

30. svibjna 2021. članovi dramske skupine "Mali čakavčići" gostovali su na HRO u emisiji Gackom zajedno. Učenici su izveli radiogru i uputili prigodnu čestitku za Dan škole.

 

 

 

 

 

          ČITA se CUKRICA

Kako je najavljeno u projektu, prvi gackočakavski strip je ugledao svjetlo dana i za Dan škole je podijeljen svim učenicima i učiteljima.

                                            

Obilježen Mjesec hrvatskoga jezika

17. 03.2021. završava Mjesec hrvatskoga jezika. Mjesec je započeo obilježavanjem Međunarodnoga dana materinskoga jezika , a završava 17.03 2021. danom kada je objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Učitelji hrvatskoga jezika prigodno su u učionicama različitim aktivnostima obilježavali povijesne Dane. Predviđeno je natjecanje učenika sedmih razreda u vrstama čitanja i znanju , no odgodilo se zbog promjene epidemiološke situacije.

Učenici VIII.a, VII.b, VI.c i V.a razreda izradili su prigodne kreativne i edukativne plakate.

Plakat učenika VII.b razreda predstavlja portret djevojčice s najdužom kosom. Strelice označavaju dijelove portreta na kojima su zapisani subjektivna i objektivna zapažanja detakja.

Na kraju je od učeničkih zapažanja napisan sastavak.

Plakat učenika VIII.a razreda predstavlja kreativan uradak o utjecaju stranih riječi na hrvatski jezik 

 

 

 

Plakat učenika VI.c razreda predstavlja narječja i govore.

 

 

 

 

 

Plakat učenika V. c razreda predstavlja jezične priručnikae i pravopisna pravila.

 

 

 

 

 

Plakat učenika VIII.a razreda predstavlja utjecaj stranih riječi na hrvatski jezik.

 

 

                                                                                                                               Dragocjenka Bilović

Županijsko natjecanje " Čitanjem do zvijezda"

 

1.03. 2021. u prostoru OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac održano je županijsko Natjecanje "Čitanjem do zvijezda".

Natjecanju su pristupili sljedeću učenici :

1.Isabel Krema VII.a, mentorica Mia Bilović Peitel, prof.

2. Dorian Orlić VII.a, mentorica Mia Bilović Peitel, prof.

3. Matija Cvitković VI.c Mentorica Dragocjenka Bilović, prof.

Čestitamo učenicima na osvojenim bodovima i želimo daljnji plasman na državno natjecanje

                                        

                                                                                                

                                                                                                                                        Dragocjenka Bilović

  
DAN RUŽIČASTIH MAJICA

24. veljače 2021. naša škola obilježila je Dan ružičastih majica. U povodu tog događaja održane su različite aktivnosti. Učenici VI.c razreda pod mentorstvom pedagoginje Inke Turković izradili su plakat koji su implementirali u nastavu Hrvatskoga jezika. Svojom aktivnošću učenici su ostvarili odgojno-obrazovne ishode iz domenu Kulttura i mediji i time pokazali osviještenost protiv vršnjačkoga nasilja i senzibilizirali se s temom.

Ostvareni odgojno-obrazovani ishodi:

OŠ HJ C.6.1. učenik uspoređuje različito predstavljanje istih medijskih sadržaja i njihov utjecaj  na rzvoj mišljenja i stavova. Učenik pritom opisuje kako se različitim postupcima, tehnikama te vizualnim znakovima oblikuje značenje medijske poruke i stvara željeni učinak na publiku.

                                          OŠ HJ C.6.3. učenik sudjeluje u kulturnom događaju u različitim radionicama.

Svrha implementacije Hrvatskoga jezika u kulturni život škole, predstavlja kulturu s gledišta svakodnevnog života čime se nastoji promicati senzibilitet za novu, mladu publiku u ozračju kreativnog i kritičkog mišljenja.

                                                                                                                                           Dragocjenka Bilović

 

"Mali čakavčići" dobili pohvalnice

  Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja poštom je poslalo pohvalnice učenicima koji su sudjelovali na  državnoj smotri  LiDraNo 2020. Zbog pandemije COVID -  19 natjecanje se nije održalo, ali je Agencija ugodno iznenadila članove  Dramske  skupine  "Mali čakavčići" poslavši im pohvalice za uspješan plasman na državno natjecanje u kategoriji skupnih nastupa.

          Učenici su radosno primili ovu iznenadnu pohvalu i čestitku koja će im biti lijepa uspomena i motivacija za daljnji rad.

 

                                                                                                                                                                                                                                      

Održano 2. ŽSV u online okruženju

23. veljače. 2021. održano je 2. županijsko stručno vijeće za učitelje Ličko-senjske županije.

Na skupu su obrađene teme o vrednovanju odgojno-obrazovnih ishoda, identifikaciji darovitih učenika i o utjecaju književnosti na učeničke sastavke. Predavačice: Ina Randić Đorđević, prof.; Ingrid Šlosar, prof.; Ivana Lemut mag. psyh.; Dragocjenka Bilović, prof.

U evaluacijskom listiću zadovoljstvp skupom ocijeno je ocjenom , izvrstan.

NATJEČAJ ZA NAJBOLJI LITERARNI RAD

Pod pokroviteljstvom HRO održan je nagradni natječaj za najbolji literarni rad na temu 2020.- I to će proći. Uz voditeljstvo triju mentorica Mire Krmec, Mije BIlović Peitel i Dragocjenke Bilović tijekom mjeseca prosinca izvršen je odabir 10 najuspjelijih radova koji su pod zaporkom poslane u HRO. Održane su tri radioemisije tijekom kojih su glasali slušatelji i na Sivestrovo 31.12.2020. proglašeni su dobitnici triju nagrada.

1.  nagrada, Ana Marković, VII.b pod zaporkom "Prozoranka" , rad na gackoj čakavici

2. nagrada, Karlo Vuković VII. a pod zaporkom " Košarkaš"

3. nagrada, Marta Fajdetić, VII. b pod zaporkom "Uspjeh"

Čestitamo učenicima i mentorima na osvojenim nagradama i uloženom trudu. Svih deset predloženih radova pokazao je sklonost učenika za ovakvim i sličnim aktivnostima  koji zrelim promišljanjima pokazuju zanimanje prema objektivnoj stvarnosti svijeta u kojem živimo.

                                                                                                                                         Dragocjenka Bilović

Čitanjem do zvijezda
   18.12. 2020. u OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac održano je školsko natjecanje u čitanju " Čitanjem do zvijezda". 
    Natjecanju je pristupilo  šest učenika sedmih i šestih  razreda i jedan učenik iz osmog razreda:  Lukas Devčić, Matija Cvitković, Simona          Devčić, Lovro Mlinarić, Dorian Orlić, Isabel Krema i Karlo Vuković.
    Rezultati natjecanja: 
                                                                        1. mjesto Isabel Krema
                                                                        2. mjesto  Dorian Orlić
                                                                        3. mjesto Matija Cvitković
Mentorice: Mia Bilović Peitel, prof., Dragocjenka Bilović, prof.
Čestitamo učenica na osvojenim mjestima i želimo uspjeh u daljnjem natjecanju.                  
 
                                                                                                                                           Dragocjenka Bilović
"Breza" na završetku Mjeseca hrvatske knjige 2020.

   Završna aktivnost u povodu Mjeseca hrvatske knjige upriličena je predstavljanjem djela za cjelovito čitanje. Učenici VIII.a  razreda  sudjelovali su na intraktivnom predavanju u školskoj knjižnici koje je pripremila i vodila knjižničarka Maja Brajković, prof. Učenici  su  odgovarali na pitanja vezana uz sadržaj djela, a na završrtku izlaganju pogledali su isječke iz filmskog djela redatelja Ante Babaje. Na taj način obogatili su svoje znanje i ostvarili ishode A 8.1, B 8.2. i C 8.1. u domeni jezičnih djelatnosti slušanja, govorenja i čitanja. Dobrovitost ovakvog načina obrade književnoumjetničkog djela učenicima daje motivaciju za čitanje i svestraniji pristup analize društvenopovijesnoga konteksta u odnosima među likovima i intertekstualno povezivanje sa suvremenim događajima.

                                                                                                                                                               Dragocjenka Bilović

                                                                                                                          

Županijsko stručno vijeće online

Županijsko stručno vijeće učitelja Ličko-senjske županije zbog epidemiološke situacije uslijed pandemije COVID 19-a prvi je put održano u online okruženju.

Skupu se odazvao velik broj učitelja koji su pozitivno ocijenili zanimljivost tema , mnoštvo raznolikih primjera, praktičnih ideja i korisnih preporuka za nastavni proces. Učitelji su sušali teme o motivaciji učenika za cjelovito čitanje djela, motivaciji učenika za online nastavu i koracima za iradu individualiziranih kurikuluma za učenike s poteškoćama u razvoju. Predavanja su pripremile i održale Anita Šojat, prof. uč.savjetnik; Renata Milković Domazet , prof. uč. mentor i Dragocjenka Bilović, prof. uč. savjetnik. 

 

Nastavni sadržaji za učenike s poteškoćama.

Priloženi dokumenti:
Lektira.pptx

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Učenici VI. c razreda u povodu Mjeseca hrvatske knjige nazočili su predavanju u školskoj knjižnici  o referentnoj zbirci. Referentnu zbirku prezentirala je knjižničarka Maja Brajković, prof. Učenici su upoznali razne naslove referentne zbirke te interaktivno sudjelovali u otkrivanju knjižnog materijala.

Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika

Mzo donijelo je odluku o nastavku natjecanja koja se nisu održala zbog pandemije COVID-a 19. 

Županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika odžano je 29.rujna 2020. u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana Otočac.

Natjecanju su pristupili sljedeći učenici:

Leonarda Rajačić, 8.c

Matej Kostelac, 8.c

Antonela Malčić, 8b

Povjerenstvo za provedbu Županijskog natjecanja:

1. Emica Bukovac, dipl.uč.- predsjednica

2.Josipa Maras, prof.član

3. Ivona Dasović, mag.eduk.hrv. jez.- član

CUKRICA DOBILA POTPORU MZO

Projekt Prvi mali gackočakavski strip "Cukrica"  dobio je potporu za tiskanje vezano uz Poziv za financiranje projekata u skolpu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola u šk.god. 2019./2020. u iznosu od 7000kn.

Dragocjenka Bilović

                                                                                   

VIŠE SREĆE DRUGI PUT

Igrokaz dramske skupine "Mali čakavčići" pod nazivom " Škola za život" pozvan je na državnu smotru LiDraNo 2020. no zbog epidemioloških mjera pandemije COVID-a19 smotra se neće fizički održati. Mentorima i učenicima bit će poslane zahvalnice za sudjelovanje i uspješan rad. 

Stjecajem okolnosti skupina je propustila vrijedan susret državnih prvaka u Šibeniku. crying

Dragocjenka Bilović

Županijski LiDraNo susreti 2020.

12.trvnja 2020. u GPOU-u održana je županijska Smotra LiDraNo.

Učenici naše škole natjecali su se u pojedinačnim i skupnim scenskim nastupima.

 Igrokaz „ Škola za život“ koji je izvela Dramska skupina „Mali čakavčići“, predložen je za državnu smotru. Igrokaz su upriličili učenici V.c razreda: Matija Cvitković, Bruno Brajković, Lovro Mlinarić, Lukas Vuić, Carlos Majetić, Simona Devčić, Mia Degoricija, Karla Tonković, Lana Marić i Ema Rajković. Mentorica, Dragocjenka Bilovć.

Na pojedinačnim scenskim nastupima natjecali su se naši učenici: Karlo Vuković  i Marija lana Pavelić iz šestog razreda i Carlos Majetić, Lukas Vuić i Lovro Mlinarić iz petoga razreda. Mentorice: Mia Bilović Petel i Dragocjenka Bilović.

Za državnu smotru predložen je učenik Ivan Vuković iz OŠ „Luka Perković“ Brinje. Mentorica, Vesna Kostelac.

Čestitamo našim učenicima na kvalitetnim nastupima i prijateljskom ozračju kojim su predstavili našu školu.

                                                                                                                                      Dragocjenka Bilović

 

  Lovro           Carlos       Lukas

Dani hrvatskoga jezika 2020.

              Dane hrvatskoga jezika obilježili smo aktivnošću natjecanja u izražajnom čitanju. Učiteljice Mia Bilović Peitel i Dragocjenka Bilović u školskoj knjižnici organizirale su vršnjačko natjecanje u izražajnom čitanju za učenike VI.a i VI. b razreda. Natjecanje je održano u školskoj knjižnici u trajanju jednoga školskoga sata. Natjecali su se slučajni parovi učenika izvučeni s papirića. Učenici su izražajno čitali poeziju , po jednu dijalektnu pjesmu, jednu domoljubnu i jednu ljubavnu.Čitanje su samovrednovali učenici "palcem gore" za pobjednika. Svrha natjecanje je bila osvijestiti učenike o važnosti poštivanja govornih vrednota u izražajnom čitanju, ukazati na raznolikost i ljepotu hrvatskoga jezika i poticati čitanje.i Učenici su dobili informacije o povijesnom i kulturnom značaju Dana hrvatskoga jezika.

Dragocjenka Bilović

                                                                                

 

Opća mjerila u predmetu Hrvatski jezik.

Naputak o vođenju bilježaka za dnevnik čitanja.

Posebna mjerila - Dragocjenka Bilović

 

Digitalni sadržaji za vježbanje i provjeru (V.-VIII.

)https://learningapps.org/view3904626

https://learningapps.org/view3904376

https://learningapps.org/view3902514

https://learningapps.org/view3905820


Prijava za najbolji videorad koji predstavlja knjigu , javni poziv Ministarstva kulture.

Videonajavu predstavila Simona Devčić učenica V.c razeda.

Naslov rada: Zmaj

Naslov knjige: Zmaj ispod starog grada

Autor: Krešimir Mikulan

Mentor: Dragocjenka Bilović

Rad prijavila: Ivana Rožić Dubravčić   

 

  Školska Smotra LiDraNo 2020.

 

                            Nadnevka 31.01. 2020. održana je školska Smora LiDrano 2020.

Školsko povjerenstvo za županijsku razinu predložilo je:

1. U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa

        1. Karlo Vuković, VI.a, monolog "Mamina maza"

        2. Marija Lana Pavelić VI:c, poezija, "Štoje rekla stara ura"

       Mentor: Mia Bilović Peitel, prof.

       3. Lovro Mlinarić, V.c, poezija "Jezik roda moga"

       4. Lulas Vuić, V.c, monolog, "Najveća predstava na svijetu"

       5. Carlos Majetić, V.c, "Pobjednik bez medalje"

      Mentor: Dragocjenka Bilović, prof.

2. U kategoriji skupnih scenskih nastupa

 1. Dramska skupina 2Mali čakavčići", grupni rad "Životna škola", učenici V.c razreda

3.  U kategoriji samostalnih novinarskih radova

Julija Kostelac, "Pametne kutije oje čine život bez smisla", problemski članak

Mentor: Dagocjenka Bilović, prof.


                  Prvi mali gačanski strip

             Nadnevka 7.02.2020. u Matičnoj školi održan je informativni i radni sastanak projektnog tima za izradu malog čakavskog stripa. Sastanku su nazočile voditeljica projekta i partnerice za pojedine resurse: Drgocjenka Bilović, Ivana Rožić Dubravčić, Mia Bilović Peitel i Katarina Medarić.

               Dnevni red

            1. Realizacija prve etape rada

                                   2.Potvrda zaduženja za drugu etapu

                                   3. Rokovi za izvršenje druge etape

                                   4. Prijedlozi za završnu realizaciju stripa

Ad1.)Utvrđeno je da je prva etapa izrade materijala za strip u završnici.

Ad2.) Dogovoren je početak izrade digitalne inačice stripa, završno do kraja travnja.

Ad3.)Klasifikacija i sređivanje radnih materijala za tiskanu pripremu, do kraja veljače.

Ad4.) Predloženo je javno predstavljanje stripa na školskoj i gradskoj razini u svibnju.

                                                                                                                                                     Dragocjenka Bilović   


Školsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika 2020.

                  11.veljače 2020. u Matičnoj školi održano je školsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika

      Povjerenstvo: Emica Bukovac

                            Mira Krmec

                            Dragocjenka Bilović   

    Polučeni rezultati za učenike osmih razreda:

                                          1. Matej Kostelac          74 boda

                                          2.Leonarda Rajačić     68 bodova

                                          3. Antonela Malčić       66 bodova

                                         Mentorica: Mira Krmec, prof.

                              Polučeni rezultati za učenike sedmih razreda:

                                         1.Marija Orešković          67 bodova

                                          2.David Kolak                60 bodova

                                     Mentorica: Emica Bukovac, uč.razr.nastave

                                                                                                                                                                                      Dragocjenka Bilović

 

https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=13056

Static HTML
 

Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. 

Detaljnije informacije dostupne su putem sljedeće poveznice


Kalendar rada

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Školska knjižnica

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
preskoči na navigaciju