preskoči na sadržaj

TJEDAN OTVORENIH VRATA

U PŠ Švica Tjedan otvorenih vrata povodom Dana škole započeo je danas, 22. svibnja 2018.

Učenici nižih razreda današnji su dan obilježili likovnom aktivnošću, točnije radionicom pod nazivom „Oslikavanje školskog pločnika“ kojeg su, pomoću kreda u boji, oslikali raznim šarenim i vedrim bojama te na njemu ispisali različite poruke vezane za školu.

Učenici viših razreda na satu Hrvatskoga jezika pisali su literarni rad na temu „Škola kakvu želimo“, a u kojem su uz pomoć mašte zamišljali školu po njihovom ukusu i viđenju.

                                           IVONA DASOVIĆ

  :: opširnije :: 


objavio: Viktorija Cvitković  datum: 28. 5. 2018. 09:21

JEDNODNEVNI IZLET U NP BRIJUNI I PULU

Izlet NP Brijuni – Pula

 

Dana 11. svibnja 2018. godine učenici od 1. do 8. razreda PŠ Kuterevo i PŠ Švica, u pratnji učitelja Milana Burića, Vere Atalić, Ivone Dasović i Mihaele Burić, proveli su jedan dan škole u prirodi. Upoznali su znamenitosti Pule te prirodne i kulturno-povijesne ljepote Brijuna. Polazak je bio u 6:30 sati iz Kutereva. Nakon dolaska u  Pulu oko 10:30 sati, učenici su uz pratnju stručnog vodiča posjetili rimski amfiteatar. Nakon razgledavanja amfiteatra, učenici su išli u restoran na ručak. Iz Pule su krenuli prema Fažani gdje ih je čekao brod za Nacionalni park Brijuni. Dolaskom na Brijune, uz pratnju stručnog vodiča turističkim vlakićem obilazili su prirodne ljepote Brijuna, upoznali se s povijesnim osobitostima Brijuna, arheološkim lokalitetima, vidjeli safari park u kojemu se nalaze brojne životinjske vrste, poput najatraktivnijih stanovnika otočja - slonice Lanke i papagaja Kokija. Vidjeli su i staru maslinu, razgledali gotičku crkvu sv. Germana iz 15. stoljeća u kojoj se nalaze kopije najpoznatijih fresaka Istre i kopije glagoljičkih natpisa poput Bašćanske ploče. Šetali su otokom, obišli Muzej Josipa Broza Tita u kojemu su mogli vidjeti izložbu njegovih fotografija, preparirane životinje, Titove poklone. Mogli su vidjeti i poznati Titov automobil. Nakon povratka sa Brijuna, učenici su imali kratak odmor u Fažani. Sretni i puni dojmova su doputovali doma oko 23:00 sata.

                                                                                         Ivona Dasović

  :: opširnije :: 


objavio: Viktorija Cvitković  datum: 16. 5. 2018. 18:52

Pukovnik Drago Bilović, osmašima o Domovinskom ratu na području Otočca

Umirovljeni pukovnik HV i predsjednik GO UHDDR Drago Bilović u sklopu nastave povijesti,  održao je učenicima osmih razreda predavanje o Domovinskom ratu na području Otočca kod Spomenika hrvatskih branitelja.

Umirovljeni pukovnik, tadašnji zapovjednik 133. brigade ZNG-a, pokušao je učenicima približiti svoja vlastita iskustva i događaje koje je proživio tijekom Domovinskog rata.  Pukovnik se osvrnuo i na uzroke rate, razdoblje i događaje nakon 1980. godine koji su prethodili Domovinskom ratu. Pukovnik je kronološki pokušao učenicima prikazati ratna događanja u Gackoj dolini i Otočcu te stvaranje i borbena djelovanja 133. brigade. Učenicima je ispričao na temelju osobnih iskustava o početcima rata, bojištima koje je prošao kao i najvažnijim akcijama u oslobađanju okupiranog područja.

Učenici su na ovaj način saznali važne informacije o tijeku Domovinskog rata, o povijesnim događajima koji su se odvijali na području Otočca te snazi i otporu otočkih branitelja. Predavanje je trajalo jedan školski sat, a na ovaj način želi se povećati znanje učenika o Domovinskom ratu te učenike  potaknuti na promišljanje o vrijednostima  Domovinskog rata.  Na kraju predavanja učenici su  s pukovnikom Dragom Bilovićem i profesoricom povijesti Viktorijom Cvitković zapalili svijeće ispred Spomenika hrvatskih branitelja te time odali počast svim poginulima u obrani domovine. I učenice naše škole Martina Tomaić i Ana Rogić bile su prisutne na poučnom predavanju.

 

                                                           Viktorija Cvitković

 

  :: opširnije :: 


objavio: Viktorija Cvitković  datum: 14. 5. 2018. 06:24

DAN POGIBIJE ZRINSKOG I FRANKOPANA Vijest ima dokument u privitku

 

Knezovi Frankopani i Zrinski, spadaju među najznačajnije i najpoznatije hrvatske velikaške rodove koji su od 11. do 17. stoljeća, vrlo usko bili povezani sa poviješću, prošlošću i sudbinom hrvatskog naroda i Hrvatske. 

 Zrinsko-frankopanska urota, bio je pokret hrvatskog i ugarskog plemstva protiv apsolutističke politike Habsburgovaca u razdoblju od 1664. do 1671. godine.

 

Zrinski i Frankopan  1671. osuđeni su zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Noć uoči pogubljenja, dvojica velikaša posljednji su se put sastala i oprostila te su napisali oproštajna pisma svojim suprugama, Ani Katarini Zrinski i Juliji Naro Frankopan. Oproštajno pismo Petra Zrinskoga svojoj ženi Katarini (Moje drago serce) već je 1671.  godine prevedeno na nekoliko svjetskih jezika.

Dane 30. travnja 1671.  godine sva su gradska vrata u Bečkom Novom Mjestu bila zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska. Kao posebna milost osuđenicima je oproštena kazna odsijecanja ruku. Prije smaknuća dvojice velikaša, kao i njihove obitelji, lišeni su plemstva, a njihova imanja zaplijenila je država

Učenici šestih razreda Dominik Dasović, Lana Mlinarić, Gabrijel Marinić, Lorena Rogić i Ivana Tomaić izradili su prigodni plaket. Učenici su pogledali i kratki film o "Zrinsko-frankopanskoj uroti." Naša škola od 18. rujna 1995. godine nosi ime Osnovna škola Zrinskih i Frankopana, a učenici su saznali tko su osobe po kojima je naša škola dobila ime.

  :: opširnije :: 


objavio: Viktorija Cvitković  datum: 1. 5. 2018. 21:03

"POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA VUKOVARU"

Posjet osmih razreda Vukovaru

 

Učenici osmih razreda naše škole, sa svojim razrednicima, učiteljima  Emicom Bukovac, Majom Brajković, Viktorijom Cvitković, Teom Kraljić i  Danijelom Marotom 22. travnja 2018. godine posjetili su Vukovar – grad heroja.

 

Polazak iz Otočca bio je u 10,00 sati  sa školskog igrališta. Učenici su u popodnevnim satima došli u Vukovar te su imali slobodno vrijeme do odlaska na spavanje.  Odlučili smo to vrijeme iskoristili u razgledavanju grada Vukovara te upoznavanje s povijesnim i kulturnim znamenitosima grada Vukovara.

 

Program prvog dana započeo je doručkom, a nakon toga poslušali smo predavanja Domovinski rat  i Bitka za Vukovar. Predavanja su bila zanimljiva, popraćena slikovitim prezentacijama te isječcima dokumentarnih filmova. U popodnevnim satima učenici su posjetili i razgledali dvorac Eltz jedan od najljepših baroknih dvoraca smješten na obali Dunava. Učenici su posjetili  i Muzej vučedolske kulture. Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. 

 

Drugi dan započeom je posjetom Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Ispred Spomen doma je tenk kao znak sile koji su slomili hrabri branitelji te bista Blage Zadra. Učenici su posjetili i Vukovarsku bolnicu – mjesto sjećanja 1991 . godine. Pogledali su dokumentarni film o stradanju Vukovara te saznali u kakvim je uvjetima funkcionirala vukovarska bolnica tijekom granatiranja 1991. godine. Učenici su posjetili podrum bolnice, uvidjeli u kakvim su  se teškim uvjetima  nalazili bolesnici. Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, najveću masovnu grobnicu u Hrvatskoj. Učenici su zapalili svijeće na grobu Blage Zadre i ispred velikog spomenika. Posjetili smo Spomen-dom Ovčara i masovnu grobnicu Ovčara. Učenici su se pomolili te zapalili svijeće. Tijekom vožnje učenici su razgledali  i poslikali se ispred Vodotornja, koji je  simbol stradanja i otpora grada Vukovara.  Učenici su posjetili muzej Domovinskog rata u vojarni 204. brigade HV te razgledali naoružanje korišteno u Domovinskom ratu, topove, tenkove, replički prikaz srpskih koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci. Prije odlaska kući učenicima je održana prezentacija na temu Škola mira. Njezin cilj je da učenici završe trodnevni posjet u pozitivnom ozračju, svjesni da je mir ono čemu treba težiti. Učenici naše škole Tomislav Bunjevčević i Gabrijel Orešković osvojili su 3. mjesto  na kvizu znanja. Bili smo jako sretni.

 

Cilj ovakve nastave je da se učenicima što vjernije prikažu zbivanja u Vukovaru 1991. godine kao i posljedice Domovinskog rata.

Sretni i puni dojmova vratili smo se u Otočac oko 22,00 sati.

                                            Viktorija Cvitković

 

  :: opširnije :: 


objavio: Viktorija Cvitković  datum: 25. 4. 2018. 22:42

"KRVAVI USKRS" 1991. GODINE

 

U spomen na prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, učenici Područne škole Švica Dominik Dasović, Ana Rogić i Lorena Rogić  izradili su njemu u čast prigodne plakate. Učenici osmog razreda na satu  povijesti pogledali su dokumentarni film.

Josip Jović je poginuo 31. ožujka 1991. na Plitvicama, u dobi od 22 godine, kao prva žrtva Domovinskog rata, pala u borbu za slobodnu Hrvatsku.  Josip Jović postao je simbolom branitelja i tisuća heroja žrtvovanih za slobodu Domovine.

  :: opširnije :: 


objavio: Viktorija Cvitković  datum: 27. 3. 2018. 13:49

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

PŠ Švica - Molitvom i paljenjem svijeća ove godine odali smo počast Vukovaru i svim žrtvama u Domovinskom ratu. Učenici Lorena Rogić, Ana Rogić i Dominik Dasović, pod vodstvom nastavnice Povijesti Viktorije Cvitković, mag. educ. hist., prezentirali su povijesnu kronologiju događaja popraćenu videozapisima, glazbom i stihovima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2017. 19:25

Božićna priredba prosinac 2016. u PŠ Švica

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Naprta  datum: 3. 1. 2017. 10:52
 


Rad učenika 6 razreda

PŠ Švica

Dani kruha u PŠ Švica

 

 

 

 

 

 

 

 

Movie maker za Vaše računalo
Priloženi dokumenti:
MM26 ENU.msi

e-Škole

e-Škole


Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
CARNet
18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju