preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Škole

e-Škole

ednevnik

 

pet za net

 

logo portal za skole

logo lms carnnet

logo carnet

 

 

logo suradnici

edu hr logo

 

 

 

cert logo

google logo

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2011.

Ukupno: 899305
Danas: 33
Vijesti

Međunarodni dan matematike i Dan broja Pi

14. ožujka u cijelom svijetu obilježava se Dan broja π ( Pi) , a ove godine po prvi puta službeno i Međunarodni dan matematike. Broj π definira se kao omjer opsega i promjera kruga. 


            

Broj π je iracionalan broj što znači da ima beskonačno decimala koje se ne ponavljaju periodički. Nije ga moguće zapisati kao razlomak. U matematičkim zadatcima broj π zamjenjujemo njegovom približnom vrijednošću koju dobijemo zaokruživanjem na određeni broj decimala. Broj π zaokružen na dvije decimale iznosi 3.14 i upravo iz zbog tog razloga se 14. ožujka obilježava kao Dan broja π.

            

Ove školske godine Svjetski dan broja Pi obilježili smo zanimljivim i organizacijski vrlo zahtjevnim projektom u kojem je sudjelovalo ukupno 78 učenika sedmog i osmog razreda. Svaku decimalu broja π prikazali smo stupcem u različitoj boji. Svaki učenik izradio je točno određenu sekvencu od 25 decimala broja π. Spajenjem pojedinačnih crteža dobili smo niz prvih 1950 znamenki broja π, koji smo izložili u školskom hodniku.

            

O broju π postoje mnoge znanstvene činjenice i zanimljivosti koje su učenici samostalno istraživali, a svoja nova saznanja podijelili su s ostalim učenicima putem suradničke online ploče. Crteže koji prikazuju decimale upotpunili smo zanimljivim informacijama o broju π, tako da cijeli prikaz stvara dojam niza nebodera iznad kojih se nalaze oblačići.

             

             

Priprema izložbe zahtijevala je dosta vremena i truda, ali učenici su sa zadovoljstvom sudjelovali u pripremi ovog projekta i pritom stekli neka nova znanja i vještine. Osim ostvarivanja ishoda nastave matematike, projekt ima i dodatnu vrijednost- učenici su imali priliku naučiti da se malim doprinosom svakog pojedinca i dobrom organizacijom poslova mogu postići velike stvari.

             

Projekt je pripremila, organizirala i koordinirala učiteljica Valentina Pajdaković, uz potporu Ravnateljice škole, a u provedbi projekta sudjelovale su učiteljice Sandra Matasić Kostelac i Anamari Vašarević.

Sve učenike, učitelje i roditelje pozivamo da pogledaju ovu zanimljivu izložbu koja je nastala suradničkim radom svih učenika i predstavlja jedinstvenu cjelinu koja je u potpunosti uklopljena u prostor školskog hodnika.

                                                                     Valentina PajdakovićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Valentina Pajdaković   datum: 12. 3. 2020.

 

Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. 

Detaljnije informacije dostupne su putem sljedeće poveznice


Kalendar rada

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Školska knjižnica

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
preskoči na navigaciju