preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Škole

e-Škole

ednevnik

 

pet za net

 

logo portal za skole

logo lms carnnet

logo carnet

 

 

logo suradnici

edu hr logo

 

 

 

cert logo

google logo

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 12. 2011.

Ukupno: 900925
Danas: 100
Vijesti

Dan grada u našoj školi

U našoj školi 19. siječnja 2022.g. održan je svečani program povodom obilježavanja Dana grada.

Svečanost je otvorila ravnateljica Jasminka Devčić, a u svom govoru osvrnula se na najvažnije povijesne događaje. Zatim je pozvala goste na obraćanje. Prvi se obratio gradonačelnik Goran Bukovac, zatim župan Ličko-senjski Ernest Petry koji je izrazio zadovoljstvo suradnje grada i županije. Otočki župnik mons. Tomislav Šporčić također je održao prigodni govor osvrnuvši se na blagdan zaštitnika Gacke doline, sv. Fabijana i Sebastijana.


Gradonačelnik Goran Bukovac na svečani način uručio je ravnateljici Jasminki Devčić, prof. javno priznanje Grada Otočca, Plaketu Dramskoj skupini  "Mali čakavčići". Potom su ravnateljica i predsjednik Gradskog vijeća Tino Ostović plaketu uručili voditeljici Dramske skupine profesorici Dragocjenki Bilović. Čestitamo našim učenicima i njihovoj voditeljici na dobivenom priznanju. 

Program su upotpunili učenici čitanjem svojih literarnih radova s izložbe, a to su: Marta Fajdetić VIII.b, Vito Ostović VI.a, Simona Devčić VII.c, Karla Cvitković IV.c, Lovro Baklaić VI.b i Magdalena Dujmović VI.b.  Scenskom igrom "Ja ću bit gradonačelnica" u izvedbi učenica VIII. razreda Kristine Dujmović i Ane Marković iz skupine „Mali čakavčići“ publika se opustila, nasmijala i doživjela djelić atmosfere školskog života.

U nastavku svečanog programa priređeno je jedno kulturno iznenađenje kao novina u procesu poučavanja, a to je Vremenska kapsula. Ravnateljica škole pojasnila je o kakvom se iznenađenju radi i pročitala pismo namijenjeno budućem ravnatelju ili ravnateljici osnovne škole u Otočcu. Svoja pisma učenicima budućnosti pročitali su učenici Stipe Orešković VI.c i Lukrecija Anić VI.c, a darove su u kapsulu stavili i uvaženi gosti te djelatnici škole.

Više o samoj ideji „Vremenske kapsule“ upitali smo profesoricu Danijelu Orešković Gladović od koje je ideja za kapsulom i krenula.

„Povodom obilježavanja Dana grada Otočca i blagdana zaštitnika Gacke doline, sv. Fabijana i Sebastijana, u našoj školi smo odlučili pohraniti vremensku kapsulu. Kapsulu ćemo zakopati u zemlju na travnjaku pored samoga ulaza. Mjesto će se obilježiti informativnom pločom s datumom zatvaranja i otvaranja. U vremenskoj kapsuli su priloženi predmeti, slike i pisma koji svjedoče o sadašnjemu vremenu, a za buduće će naraštaje biti povijesni izvor. U njoj je ostavljena poruka nekim budućim arheolozima i povjesničarima. Ondje se nalaze fotografije i razglednice grada Otočca s porukama za buduće generacije, pisma i poruke dobrih želja i sjećanja učenika sadašnjosti namijenjeni učenicima u budućnosti. Pohranjeno je pismo ravnateljice Jasminke Devčić prof. budućemu ravnatelju ili ravnateljici škole koji će kapsulu otvoriti na Dan grada Otočca daleke 2060. godine. Tu je svoje mjesto našla i jedna maska s imenom grada, jedan pametni telefon, nekoliko kovanica kune, valute koja već sljedeće godine izlazi iz upotrebe te godišnjak župe Otočkoga dekanata Vrilo. Vremenske kapsule su mali djelići stvarnosti čije pohranjivanje i otkrivanje uzbuđuju kako one koji su ih napravili, tako i one koji su ih pronašli. One mogu potvrditi ili pobijati poimanje o nekom povijesnom razdoblju, pa čak i vlastito poimanje o prošlosti. Najčešće se za datum i godinu otvaranja odabire neki simboličan dan i godina. U 15. stoljeću Otočac je doživio svoj procvat. Dana 5. ožujka 1460. g. papa Pio II. utemeljio je Otočku biskupiju, crkvu sv. Nikole uzdigao je do katedrale, a Otočac je dobio papinskom poveljom status grada (civitas). Dakle, godina 2060. će biti jubilarna 600. obljetnica od proglašenja Otočca gradom, a time i prigoda za otvaranje naše kapsule. Razdoblje od 38 godina je nekima dugo, a drugima kratko. Do tada nam ostaje nada i misija da budući naraštaji čuvaju najvrjednije – ljude, prirodu i običaje Otočca i Gacke doline na ponos svima nama. Vidimo se 2060. godine! Danijela Orešković Gladović“

Program smo nastavili prigodnom i završnom riječju profesorice Dragocjenke Bilović koja se osvrnula na potrebu povratka javnih priredaba u školu i uključivanje i otvaranje škole prema široj društvenoj zajednici. Stoga ova priredba ima karakter obilježavanja Dana grada ali i motiviranja učenika za javne i kulturne događaje koji se prate u ostvarivanju odgojno-obrazovnih ishoda. Učenici su slikom ili riječju imali priliku izraziti ljubav prema svom gradu. Citiramo prof. Dragocjenku Bilović „Trebalo je samo malo dobre volje i poticaja da se ta ljubav pretoči u boju, u spretne i nespretne izraze i istraživanja tko će bolje i tko će više.“

Profesorica Dragocjenka Bilović pozvala je gradonačelnika da otvori izložbu.  Gradonačelniku su se pridružile dvije učenice u narodnoj nošnji i time pridonijele starinskome duhu grada kojeg su učenici opisivali i crtali. 

Program je završio razgledavanjem izložbe koja ima simboličan naziv "Sretan Ti rođendan, grade moj".

Vas pozivamo da pogledate galeriju fotografija uz koju ćete doživjeti djelić atmosfere obilježavanja Dana grada u našoj školi.

 

 

Učenici Fotografske i novinarske skupine

s voditeljicom Ivanom Rožić DubravčićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Rožić Dubravčić   datum: 20. 1. 2022.

 

Ova mrežna stranica koristi kolačiće (Cookies) u svrhu poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva. 

Detaljnije informacije dostupne su putem sljedeće poveznice


Kalendar rada

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Školska knjižnica

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
preskoči na navigaciju