preskoči na sadržaj
Vijesti

Osmaši u Vukovaru

Učenici osmih razreda naše škole, sa svojim razrednicima, profesorima Dubravkom Grčevićem, Nadom Barković Končar, Katarinom Medarić, Ivonom Dasović te profesorima povijesti Viktorijom Cvitković i Ilijom Pavićem 16. svibnja 2017. godine posjetili su Vukovar – grad heroja. Cilj takve  terenske nastave je da se učenicima što vjernije prikažu zbivanja u Vukovaru 1991. godine kao i posljedice Domovinskog rata. 


Polazak iz Otočca bio je u 11:00 sati sa školskog igrališta. Učenici su u popodnevnim satima došli u Vukovar, upoznali se s voditeljicom Ivanom Lukačević, večerali, a nakon toga imali slobodnu večer do odlaska na spavanje. Program prvoga dana započeo je doručkom, a kasnije smo uz pratnju voditeljice posjetili jedan od najljepših spomenika stradalima u Domovinskome  ratu, Križ na ušću Vuke u Dunav.

 

Učenici su posjetili Muzej vučedolske kulture na Vučedolu. U Muzeju vučedolske kulture dočekao nas je vodič koji nas je upoznao sa životom Vučedolaca kroz 6000 godina na lokalitetu Vučedol. Godine 1938. na Vučedolu je pronađena Vučedolska golubica koja je 1991. godine postala simbol grada Vukovara. Posjetili smo i razgledali dvorac Eltz koji je jedan od najznačajnijih djela barokno–klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske te Gradski muzej Vukovar. Nakon obilaska muzeja učenici su ručali, a kasnije  poslušali predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar.“ Predavanja su bila zanimljiva, popraćena slikovitim prezentacijama te isječcima dokumentarnih filmova. Nakon posjeta muzejima te predavanja, učenici su imali slobodno vrijeme, a to su iskoristili za razgledavanje centra grada Vukovara.

                   

Drugi dan terenske nastave započeo je posjetom Vukovarske bolnice – mjesta sjećanja. Pogledali su desetominutni dokumentarni film o stradanju Vukovara te saznali u kakvim je uvjetima funkcionirala bolnica tijekom granatiranja 1991. godine. Važno je spomenuti da je ravnateljica bolnice u to vrijeme bila Vesna Bosanac. Učenici su posjetili podrum bolnice te uvidjeli u kakvim su se teškim uvjetima nalazili bolesnici. Nakon obilaska bolnice učenici su posjetili Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. To je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj i najveća nakon Drugog svjetskog rata,  a 938 bijelih križeva simbolizira svaku žrtvu. Učenici su zapalili svijeće ispred velikog spomenika u sredini kojeg je „zračni križ“ i vječni plamen te na taj način odali počast žrtvama. Zapalili smo svijeće i na grobu Blage Zadre, jednog od najvećih heroja Domovinskog rata. Posjetili smo i Spomen dom Ovčara i Masovnu grobnicu Ovčara. Ovčara, odnosno pokolj u Vukovaru je ratni zločin koji su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi gdje je ubijen 261 civil, a koji su uglavnom bili ranjenici deportirani iz vukovarske bolnice. Među žrtvama je i Jean-Michel Nicolier i novinar Siniša Glavašević. Tijekom vožnje učenici su razgledali  Vodotoranj, simbol stradanja i otpora grada Vukovara. Zastali smo i slikali se ispred njega. Također smo tijekom vožnje u autobusu čuli priču o Kukuruznom putu. Učenici su posjetili muzej Domovinskog rata u vojarni 204. brigade HV te razgledali naoružanje korišteno u Domovinskom ratu, topove, tenkove, zrakoplove, replički prikaz srpskih koncentracijskih logora Stajićevo i Begejci, izložbenu postavu minsko-eksplozivnih sredstava. Prije odlaska kući učenicima je održana prezentacija na temu Škola mira. Njezin cilj je da učenici završe posjet u pozitivnom ozračju, svjesni da je mir ono čemu treba težiti. Boravak je završio kvizom znanja. Učenici naše škole, Ivan Pavelić i Matej Garković, od ukupno sedam škola osvojili su prvo mjesto. Bili smo jako ponosni i sretni.

  svi

Upravo takvi, sretni, ponosni, zadovoljni i puni dojmova vratili smo se svojim domovima oko 23:00 sata. Ovaj vrijedan i nezaboravan trodnevni posjet ostat će nam u prelijepom i neizbrisivom sjećanju.

Učenici će svoje doživljaje o viđenome izraziti kroz plakate, prezentacije i referate. 

                                                                       Viktorija Cvitković

FotogalerijaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 19. 5. 2017.

e-Škole

e-Škole


Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Institucije

Obrazovanje


RSS Reader
CARNet
22.05.2018. 15:35
CARNET na Znanstvenom pikniku 2018.
Sedmi po redu Znanstveni piknik održat će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun (Otok Univerzijade) u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.  

21.05.2018. 13:46
Scientix webinar: „An introduction to Scientix and eTwinning“
U sklopu Scientix 3 projekta u utorak, 22. svibnja 2018. godine, u 18.00 sati održat će se webinar pod nazivom „An introduction to Scientix and eTwinning“.


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju